1. Verloren

Waar blijven ze nou? Jos kijkt voor de tiende keer op haar telefoon. Al twee weken lang spreken ze hier af om 8 uur. Want om half negen begint de school en vanaf hier, het speeltuintje vlakbij het huis van Karlijn, is het nog tien minuten fietsen. Op school moeten ze nog de fietsen wegzetten en dan hebben ze daarna nog even tijd om in de aula te hangen voor de bel gaat.
Jos stuurt naar hun eigen mini whatsapp-groepje ‘3 bff’ een serie vraagtekens. Het is nu al bijna tien over acht. Net wanneer ze op de fiets wil stappen om dan maar alleen te vertrekken komt er een berichtje binnen. ‘O sorry (smiley, smiley) wij zijn er al. Vergeten te appen. Sorry. Sorry. Sorry.’

Jos stuurt direct vraagtekens terug en een donderwolkje. Vlug fietst ze naar school. Ze is boos. Hoezo ‘vergeten te appen’? Ze hebben vanmorgen nog geappt over gymspullen. Karlijn was de allereerste gymles meteen haar spullen vergeten en sindsdien helpen Jos en Meltem, Karlijn door een appje te sturen op gymlesdagen. Jos trapt flink door, straks komt ze nog te laat.

Vorige week was het ook al zo raar. De eerste week was kennismakingsweek geweest. Iedere dag hadden ze een bijzondere activiteit gedaan met de klas met hun mentor. De eerste dag hadden ze maar een paar uurtjes naar school hoeven gaan. Ze werden in de aula ontvangen door de directeur, meneer Blaas die heel onhandig was met de microfoon. Niemand had hem kunnen verstaan. Een van de jongens uit hun klas had hardop gelachen. Die durfde alles dat hadden ze direct gemerkt. De tweede dag hadden ze een heleboel uitleg gehad van hun mentor. Over de laptops, over plannen en organiseren, over de regels op school. Daarna hadden ze een speurtocht gehouden met allerlei vragen dwars door de hele school.

Toen waren ze ook nog een dag met alle brugklassers gaan zwemmen in een openlucht natuurzwembad in een dorp vlakbij school. Ze mochten zelf weten hoe ze er naar toe gingen. Fietsen in groepjes, door ouders weggebracht worden of eerst naar school en dan met een stel leraren meefietsen. Toen was het al een beetje raar geweest want Karlijns moeder wilde hen wegbrengen met de auto. Maar dat kon toen ineens op het laatste moment niet omdat ook Karlijns jongere zusje weggebracht moest worden. Toen had Karlijn voor Meltem gekozen en niet voor Jos. Op zich al niet leuk maar goed.
Maar toen had haar moeder geregeld dat Jos met Peter-Jan en zijn vader mee kon rijden. Nou ja! Zonder met haar te overleggen! Bedankt mam. Peter-Jan komt net als zijzelf en Karlijn en Meltem van Basisschool ‘De groene Akker’. En nu zaten ze allemaal bij elkaar in 1c.

“Begint dat gedoe nu al!” had de moeder van Jos gemopperd. “Wees blij. Anders had je in je eentje dat hele eind moeten fietsen. Dat wil je helemaal niet”
“Dat wil ik helemaal wèl!” had Jos kwaad geroepen. Maar ja. Omdat ze Peter-Jan zelf moest afbellen en ze dat natuurlijk niet durfde zat ze de dag erop samen met Peter-Jan, een kilometer van hem vandaan op de achterbank van de auto van zijn vader te zwijgen. Peter-Jan zei ook niks. Die vond het nèt zo leuk als zij dat ze met elkaar zaten opgescheept.

Tijdens het zwemmen hadden Karlijn en Meltem haar uitgelachen en gezegd dat ze het altijd wel gedacht hadden dat Jos en Peter-Jan een leuk setje zouden worden. Een leuk setje! Alsjeblieft zeg. Als ze eraan denkt wordt ze weer knalrood. En ze bleven er ook over bezig. Heel irritant.
Jos fietst een stukje keihard zodat ze het stoplicht nog net zou kunnen halen. Pech. Net niet.
En nog iets, bedenkt Jos als ze wacht tot het groen wordt. Hoezo moet zij altijd achteraan fietsen als ze met z’n drieën zijn. Naast elkaar kan niet dat is gevaarlijk. Maar ze kunnen toch ook om de beurt achteraan. “Nee” had Meltem gezegd, “jij bent zo breed met die fietstassen” Echt stom want ze waren heus niet breder dan haar stuur. Meltem had zelf trouwens een idioot groot kistje op haar voorwiel.

Even later zet Jos haar fiets op slot en rent de school in en kijkt zoekend rond. Ze is nog ruim op tijd ziet ze op haar telefoon. O, ook weer een berichtje van ‘3 bff’. Op haar vraagteken heeft Karlijn met ook een vraagteken geantwoord en Meltem heeft ook een donderwolkje gestuurd. Karlijn is aan het typen ziet ze en die stuurt een hele reeks donderwolkjes. Jos ziet Meltem en Karlijn een eindje verderop vlakbij de trap zitten. Dan kijkt ze verward op haar telefoon. ‘Meltem heeft de groep verlaten’ staat er en meteen daarna: ‘Karlijn heeft de groep verlaten’. Hè?
Ze kijkt naar de trap. Meltem ziet haar en stoot Karlijn aan. Karlijn kijkt haar aan. Meltem staat op, kijkt haar recht aan en draait zich om. Ook Karlijn draait zich om.

Jos weet niet wat ze moet doen. Ze voelt zich. Ja, hoe voelt ze zich? Ze voelt zich verloren en ze weet niet wat ze moet doen.