17. Rellen

Dirk krijgt een appje binnen. ‘Freedom & vuurwerk’ Hij laat het zien aan Willie, zijn broer. Ze zitten samen te gamen op de zolderkamer. Willie zegt altijd dat hij Fortnite kinderachtig vindt maar hij speelt het de hele tijd. Hij heeft zoveel ‘verdiend’ dat het zonde is om te stoppen. Hij heeft ook heel veel moves en skins, veel meer dan Dirk. Willie kijkt op zijn telefoon. “Wow. Holy shit” zegt hij. Hij scrolt langzaam door zijn berichten. “Kom mee” hij grijpt zijn leren jack en zonder het spel nog een blik waardig te keuren stapt hij in zijn laarzen.
“Wat dan?” vraagt Dirk. “Rellen!” zegt Willie en bokst in de lucht. Dirk doet ook maar zijn schoenen aan. “Waar dan” vraagt hij. “In het park daar ergens.” Willy wijst onduidelijk met zijn duim naar het raam. “We gaan alleen effe kijken verder niet en jij bemoeit je nergens mee. Begrepen?” Willie kijkt hem dreigend aan. “Dit is niks voor kleintjes. Als je meegaat wil ik geen last van je hebben.”

Dirk spuugt tussen zijn ring en middelvinger “Erewoord” en samen stormen ze de trap af. In de verte horen ze al knallen van vuurwerk en horen ze ook al sirenes van de brandweer? Snel trekken ze hun jas aan en zetten een muts op. “Ook je sjaal” zegt Willie, “voor de herkenning.”
Oei, wel spannend. Jammer dat ze geen vuurwerk meer hebben. Twee weken geleden hebben ze stiekem alles afgeknald samen met een paar vrienden van Willie. Hun moeder steekt haar hoofd om de deur van de huiskamer. “Wat doen jullie? Je gaat niet naar buiten. Hoor je me!” Willie staat al bij de voordeur. “Alleen even kijken” zegt hij.

Dirk loopt achter Willie aan richting het park. Overal zijn mensen. Willie ziet al meteen een paar jongens die hij kent en rent er meteen op af. Ze geven een fles drank door en roepen “Freedom! Free the people”. Ze gaan richting het park. Onderweg stopt een van Willies vrienden bij de containers. “Check dit dan” roept hij, “Filmen dit!” Een paar jongens pakken hun telefoon. Hij giet wat drank over een prop papier steekt die aan en gooit die in de papiercontainer. Wow. Ze deinzen verschrikt terug. Dat gaat hard! Binnen de kortste keren staan de containers in brand en slaan de vlammen hoog tegen de garagedeuren erachter. Ze rennen snel weg. Dirk rent mee. Hij vindt het spannend en eng maar laat zich meevoeren door al die grotere jongens. Dan ziet hij Tommie uit zijn klas. Hij roept en schreeuwt naar hem.
Tommie rent naar hem toe. “Ik ga naar huis” zegt Tommie, “in het park is politie en ze gaan allemaal met dingen gooien”. Dirk twijfelt maar loopt dan toch achter Willie aan. Ze zien en horen steeds meer vuurwerk. Het ruikt naar brand. Mensen roepen allerlei onverstaanbare leuzen. Tommie roept nog naar Dirk maar Dirk loopt door. Tommie haalt zijn schouders op en rent naar huis.

In het park is het best druk. De politie is er en het ziet er best dreigend uit. Ze staan stil naast elkaar en hebben van die grote schermen voor zich en helmen op. In de verte komt een soort tank aan rijden. Nee. Dirk vindt het niet meer leuk. Overal vliegen takken,  stokken en zelfs stenen door de lucht. Mensen schreeuwen en gillen. Achter hem wordt een ruit ingegooid van gewoon een huis. Verderop beuken een paar jongens de deur in van de Turkse winkel. “Willie!” roept Dirk ineens paniekerig, “Ik wil weg!” Hij ziet Willie verderop lachen met zijn vrienden die elkaar dingen aanwijzen en met hun telefoon alles filmen.

Opeens wordt hij vastgepakt. Hij schrikt zich rot maar als hij omdraait ziet hij dat het zijn vader is. “Zijn jullie nou helemaal gek geworden.” Zijn vader is woest. Hij grijpt Dirk bij zijn arm en sleurt hem een paar passen mee naar Willie toe. “Meekomen!” zegt hij tegen Willie. Willie kijkt naar zijn vrienden die achteruit stappen en “Ho, ho, wij doen niks, we kijken alleen” zeggen.
Willie stapt naar zijn vader toe. “Ik ben geen kleuter meer” schreeuwt hij kwaad. Zijn vader gooit Dirk naar voren. “Jij neemt je kleine broertje mee naar rellen! Idioot! De garage staat in brand. De achterruit van je moeders auto is ingegooid.” Hij wijst naar de opgewonden meute voor hen. De politie komt dreigend naar voren met politieknuppels in de aanslag. Bij de Turkse winkel worden door de politie twee mannen tegen de grond gewerkt. De tank op het plein spuit water en meteen vallen drie mensen tegen de grond. Er wordt geschreeuw en gejoeld.
“Wil jij daar bij horen! Ga je gang!” Dirk kijkt angstig om zich heen. Er wordt vuurwerk naar de politie gegooid. Veel mensen beginnen te rennen. “Pappa!” schreeuwt Dirk. Zijn vader pakt hem stevig vast en ze beginnen snel terug te lopen. Als Dirk omkijkt ziet hij iemand schreeuwend van pijn naar zijn hoofd grijpen. Wille komt op een sukkeldrafje achter hen aan. Pfffft. Gelukkig.

“Ja. Heftig” appt Dirk naar Tommie. “Politie. We waren net op tijd weg” appt hij er achteraan. Hij heeft een foto gemaakt van de ingeslagen achterruit van de auto van zijn moeder. Die stuurt hij ook mee. “Alles in brand ook. Vlak bij mijn huis.”
“Ik zag je terug lopen met je vader. Hebben ze jou geraakt dat je zo liep te huilen?” appt Tommie terug. “Heb je dat filmpje gezien op Instagram van die jongens die containers in brand staken. Was Willie daar ook bij?” En even later: “Die dat gedaan hebben moeten alles betalen.”